Chronische pijn
Je hebt al maanden of langer last van pijn, er komt niets uit de onderzoeken en de arts weet het verder ook niet meer. Je wordt naar huis gestuurd met de boodschap: leer er maar mee leven. Dit soort verhalen hoor ik veel in de praktijk. Gelukkig is er wel degelijk iets aan te doen en kunnen we op veel vlakken invloed uitoefenen op jouw pijn. In mijn praktijk zie ik al jaren veel mensen met chronische pijn, ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) en onbegrepen klachten.
Als je te maken krijgt met chronische pijn, dan heeft dat een grote invloed op je dagelijks leven. Dingen die je normaal even doet, kosten nu veel meer moeite. Daarnaast kost pijn veel energie, daarom zijn vermoeidheidsklachten bij pijn een veelgehoorde klacht. Chronische pijn roept veel vragen op: waar komt mijn pijn vandaan, wat is er mis met mijn lichaam, hoe kom ik van de pijn af, hoe ga ik ermee om? Maar ook gevoelens als boosheid, frustratie, verdriet, onzekerheid en machteloosheid spelen mee.
In de therapie kijken we samen naar de oorzaak van jouw chronische pijn, maar misschien nog wel belangrijker, waarom blijft de pijn? We noemen dat, in stand houdende factoren. Een voorbeeld hiervan is dat je lichaam je automatisch wil beschermen tegen pijn, dat doet het door het creƫren van een spierharnas (spieren gaan aanspannen, om het pijnlijke gebied te beschermen), dit geeft uiteindelijk alleen maar meer klachten. Deze spierspanning herken je zelf meestal niet, omdat het langzaam opgebouwd wordt. Zo zijn er nog veel meer factoren die jouw pijnklachten in stand houden. Samen brengen we deze factoren in kaart en gaan er mee aan de slag, zodat je wel degelijk invloed hebt op je chronische pijn.